Remote leiderschap, een nieuw type leiderschap?

Eén van de belangrijkste omschakelingen die we sinds maart 2020 in een versneld tempo in praktijk leren omzetten, is het leidinggeven op afstand.

Een vraagstuk en een zoektocht naar antwoorden rond  hoe je een cultuur in werken op afstand kan borgen, hoe je coherent kan inspelen op wat de wereld, je teams, je medewerkers van je verwachten en hoe je medewerkers betrokken kan houden.

Enkele interessante stellingen die ik graag deel: de ontwikkeling naar remote is niet nieuw, remote werken draagt bij tot hogere productiviteit, de roep naar flexibiliteit neemt toe, remote werken stimuleert vertrouwen en brengt vernieuwing, remote werken neemt afscheid van bureaucratie.

Remote leiderschap gaat echter niet over technologie. Jouw overtuigingen, jouw gedachten zijn veel interessanter dan het middel dat je aanwendt om bij te dragen tot de missie, visie en strategie van jouw organisatie.

Vanuit welke overtuigingen handel jij? Waarom beslis je iets, op welke manier kan je je medewerkers enthousiasmeren, enz?

Ik heb volgend acroniem ‘R.E.M.O.T.E’ ontleend van Arjan Banach, auteur van ‘Remote leiderschap’.

Het biedt een kapstok om met de uitdagingen van het werken op afstand om te gaan.

  • Radicale transparantie; informatie is openbaar, duidelijke communicatie
  • Experimenteren; vernieuwing is van iedereen, geen top-down oefening
  • Meet frequent; meer dan ooit kan je jouw rol als coach opnemen
  • Output gericht; sturen op resultaten, op taken, autonomie met structuur
  • Talent gedreven; werken vanuit talenten, vanuit DNA eerder dan vanuit functies
  • Engage; veiligheid en verbinding creëren op afstand

Is dit nieuw? Neen, helemaal niet.

Ik ben er wel van overtuigd dat bij remote werken de vaardigheden hierboven met meer aandacht dienen te worden ingezet zodat jijzelf en je medewerkers zorg kunnen dragen voor persoonlijke ontwikkeling en zo aan het stuur komen te zitten van de eigen loopbaan.

marbl staat klaar om samen met jou en je organisatie deze ‘kapstok’ concreet te vertalen in een hybride leeromgeving op maat, praktisch, innovatief en met resultaat.

Geïnspireerd?

Contacteer ons

We respecteren uw privacy en gebruiken cookies om uw ervaring te verbeteren. Door onze website te bezoeken, gaat u akkoord met ons privacybeleid en met onze voorwaarden met betrekking tot het gebruik van cookies.