Een fusie is als een puzzel: het duurt soms even tot alle stukjes op hun plek liggen.

Inleiding

Er wordt weleens gezegd: “1 + 1 = 3”. Het is een spreuk waar wij steevast achterstaan, want samen kom je vaak verder dan alleen. Toch is dit rekensommetje niet altijd zo eenvoudig als het lijkt, en dat bleek ook uit de fusie tussen de gemeente en het OCMW van Heist-op-den-Berg tot lokaal bestuur.

De twee organisaties besloten enkele jaren terug om te gaan samenwerken. Ze begonnen met volle goesting aan de samensmelting, maar het lukte niet om de puzzel te leggen. “We moesten al snel vaststellen dat fusioneren niet makkelijk zou zijn”, vertelt Ann Ponnet, teamcoördinator Personeel en Organisatie van de gemeente en lid van het projectteam. “Het was veel meer dan twee entiteiten samenvoegen, even schudden en vervolgens verder gaan met de mix. Vooral de culturele verschillen bleken groot, waardoor we op heel wat vlakken gewoon niet matchten. We kregen steeds meer het gevoel dat we in een identiteitscrisis waren beland en nood hadden aan handvatten om sterker leiding te kunnen geven. Het pad om ons doel te bereiken dreigden we helemaal te verliezen.”

Marbl banner corporate positivity

Quote: “Fusioneren is veel meer dan twee entiteiten samenvoegen, even schudden en vervolgens verder gaan met de mix.”
Het managementteam contacteerde marbl om hen te helpen bij het uitwerken van deze cultuur, en hierbij specifiek de focus te leggen op het leiderschap binnen de organisatie. Ons vierjarig traject op maat genaamd ‘Evolueren naar een nieuwe cultuur en bijhorend leiderschap’ sloot perfect aan op deze hulpvraag en werkt rond volgende vijf ambities:

  • positive engagement
  • ambiance
  • connections
  • communication
  • mindset

Binnen het traject spiegelen we deze ambities aan volgende drie niveaus:

  • Mezelf als leider: Wie ben ik als leider en hoe kan ik mezelf als leidinggevende beter inschatten?
  • Mijn medewerkers: Wie zijn mijn medewerkers en hoe werk ik optimaal met hen samen?
  • Mijn resultaat: Wat bereik ik door mezelf als leidinggevende beter in te schatten en optimaal met mijn medewerkers samen te werken? Hoe kan ik samen met mijn medewerkers tot de beste resultaten komen?

Kortom, we starten met het bouwen van een nieuwe visie, en creëren van daaruit een nieuwe cultuur. Om de corporate positivity aan te pakken, is het namelijk belangrijk om eerst na te gaan hoe de organisatie deze term zou invullen.

Het mag misschien allemaal wat fluffy of zweverig klinken, maar dat is het eigenlijk helemaal niet. Binnen dit traject reiken we concrete handvatten aan die omgezet kunnen worden in de praktijk, en dat vond ook Ann Ponnet essentieel: “We vonden het belangrijk om met een partner in zee te gaan die een evidence-based traject kon aanbieden. We verkiezen een directe en praktische aanpak boven een theoretisch model.”

    Quote: “We vonden het belangrijk om met een partner in zee te gaan die een evidence-based traject kon aanbieden.”

    Benieuwd hoe deze praktijkgerichte aanpak eruitziet? We bouwden een digitaal platform waarop deelnemers de sessies konden voorbereiden en waarop ze ook tal van theoretische kennis konden raadplegen. Vervolgens gingen we gefaseerd aan de slag tijdens verschillende on- en offline workshops.

    Om alle opgedane kennis, ervaringen en successen te delen met elkaar, organiseerden we ook een sharing cafe. Voor dit evenement werden deelnemers gegroepeerd, zodat zij per module tot een evenwichtige mix konden komen. Het resultaat? Leidinggevenden die normaal gezien niet in contact staan met elkaar, krijgen hierbij de kans om samen te sparren. Door iedereen even samen in bad te gooien, leren de deelnemers de organisatie beter kennen en kan de organisatie resultaten boeken over de verschillende departementen heen.

    Quote: “Door iedereen samen in bad te gooien, kan de organisatie resultaten boeken over de verschillende departementen heen.”

    Na twee jaar heeft het lokale bestuur het traject voor de helft doorlopen. En deze mooie woorden – die wij niet zonder glimlach op ons gezicht kunnen lezen – tonen aan dat we er samen iets moois van maken: “De dames van marbl zijn het schoolvoorbeeld van corporate positivity. Hun feedback is constructief maar waar, hun houding open maar vertrouwelijk, hun communicatie onverbloemd maar nooit aanvallend. Ze denken steeds mee na over wat beter kan en zijn niet te beroerd om zichzelf in vraag te stellen en heel flexibel aanpassingen te doen. Mede om die reden denk ik dat we vandaag al verder in ons traject staan dan we zelf gehoopt hadden – zelfs al was het niet altijd rozengeur en maneschijn”, aldus Sarah Verstrepen, beleidscoördinator Zorg en deel van het projectteam.

    Heeft jouw organisatie ook nood aan een positieve wind? Neem dan zeker contact met ons op.