Ontdek je ware noorden

Inleiding

Warren Bennis is een van de pioniers op het gebied van leiderschap. Hij was de eerste die zei dat de echte bron van leiderschap niet een reeks vaardigheden is, maar iets in jou.

“Leiderschap heeft te maken met wie we zijn als mens, met de krachten die ons hebben gevormd; … het gaat altijd over authenticiteit. ”

Bill George, auteur van Finding your True North, interviewde meer dan honderd CEO’s en leiders over de hele wereld. Dit diende als basis voor zijn ‘reisgids’ om een ​​authentieke leider te worden, zijn ware noorden volgend.

Marbl banner corporate positivity

Je ware noorden is je kompasnaaldpunt dat je naar het echte doel van je leiderschap trekt. Wanneer je het ontdekt en volgt, zal je leiderschap authentiek zijn, omdat je waarheid is afgeleid van je levensverhaal. De moeilijkste persoon die je ooit zult moeten leiden, is jezelf. Maar als je eenmaal vertrouwd bent met wie je bent, wordt het eenvoudiger om anderen te leiden op een authentieke manier.

Je levensverhaal is je basis en geeft vorm aan hoe je de wereld ziet. Het beïnvloedt wie je bent als leider. En elk leven gaat door pieken en dalen. Naarmate je meer inzicht krijgt in je levensverhaal, door reflectie en introspectie, zul je de focus van je ware noorden ontdekken.

De leiderschapsreis begint dus bij het begrijpen van jezelf: je levensverhaal met zijn ups en downs; de impact van je ouders; leraren; coaches; mentoren; verenigingen; leiderschap in teamsporten; scouting; eerdere banen; moeilijke ervaringen en gevoelens; enz. Deze kennis geeft je het nodige zelfbewustzijn om je ware noorden te ontdekken.

Wat belangrijk is, is hoe je je verhalen kadert. Het verhaal van je leven is niet jouw leven, het is jouw verhaal. Het is hoe je jezelf door je verhalen begrijpt, en hoe je ernaar handelt dat je benadering van de wereld en van leiderschap in die wereld vormt.

Tegenslagen in het leven en in leiderschap zetten je op de proef. Maar heel vaak komen leiders er nog sterker uit. Het leven is niet altijd eerlijk, maar het belangrijkste is hoe je omgaat met deze moeilijke situaties, hoe je ze herkadert om jezelf volledig te begrijpen en te groeien.

De waarden die de basis vormen voor authentiek leiderschap zijn afgeleid van je overtuigingen, maar je weet pas wat je echte waarden zijn als ze onder druk worden getest. Het kan relatief eenvoudig zijn om je waarden op te lijsten en ernaar ttrachten te leven als het goed gaat. En toch, wanneer je succes, je carrière of zelfs je leven uit evenwicht blijkt, leer je wat het belangrijkste is, wat je bereid bent op te offeren en wat je diepgewortelde waarden werkelijk zijn.

Leiderschapsprincipes zijn waarden die worden omgezet in actie. Met een solide basis van waarden kan je de principes ontwikkelen die je kan inzetten bij leidinggeven.

  • Welke mensen of ervaringen hebben jou gevormd?
  • Wat zijn keerpunten in je leven geweest?
  • Waar in je verhaal vind je je passie om te leiden?
  • Wat zijn jouw leidende principes en waarden?